Wszystko o moich lukrowanych ciasteczkach

Wszystko o ciasteczkach

Czy ciasteczka mają tajemnice? Na pewno nie przede mną! Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne tajniki pracy z lukrowanymi ciasteczkami.
Coś jest niejasne? Napisz do mnie!

Jak długo trwa produkcja ciasteczek

Ciasteczka wypiekam we wtorki, natomiast lukruje je, ozdabiam i maluję przez pozostałe dni tygodnia, by móc wysłać zamówienie w poniedziałek. Wszystko wykonuję sama, dlatego jedynie przez dobrą organizację pracy mogę wykonać wszystkie zamówienia na lukrowane ciasteczka czy pierniczki.

W poniedziałek przygotowuję sobie wszystko, co będzie mi potrzebne do realizacji złożonych zamówień tj. wykrojniki, szablony, pieczątki, formy itd. dlatego też, zamówienia złożone w poniedziałek czy wtorek będą już wykonywane w następnym tygodniu.

Lukrowane ciasteczka muszą dobrze wyschnąć, aby być gotowe do wysyłki. Dlatego też, wykonanie jednego ciasteczka zajmuje do 3 dni roboczych. Aby moja praca była płynna, oraz ze względów sanitarnych, ustaliłam jeden dzień wypieku i wysyłki – poniedziałek i wtorek każdego tygodnia.

Opłata za zamówienie

Zamówienia realizuję po wpłynięciu pieniędzy za zamówienie na konto. W wiadomości meilowej prześlę wycenę ciasteczek wraz z kosztem przesyłki.

O ile wcześniej trzeba złożyć zamówienie?

Ciasteczka należy zamówić na dwa tygodnie przed planowaną imprezą czy dniem, w którym będą potrzebne. Ciasteczka zamówione np. w środę będą wypiekane dopiero we wtorek i dekorowane w kolejnych dniach, tak bym mogła je wysłać w poniedziałek.

Proszę pisać w sprawie zamówień jak najwcześniej, ponieważ ich nadmiar może nie pozwolić mi na realizację nowych zamówień.

Dlaczego nie mogę zamówić ciasteczek na ostatnią chwilę?

Ze względu na zamówienia złożone z wyprzedzeniem mogę nie mieć możliwości wykonać ciasteczek w ostatniej chwili. W każdej sprawie proszę o kontakt meilowy.

Przesyłka

Paczki z ciasteczkami wysyłam Pocztą Polską, zawsze z opcją „OSTROŻNIE!”. Ciasteczka muszą dotrzeć do Ciebie w całości, dlatego nie oszczędzam na folii bąbelkowej.

Średnia waga przesyłek nie przekracza 1 kg.

Koszt przesyłki:

do 2 kg – 17 zł

do 5 kg – 43 zł

Skład ciasteczek

Wszystkie moje wyroby wykonuję ze świeżych produktów.

Sekretem przepysznych pierniczków jest naturalne masło i dodatek prawdziwego miodu.

Aby ciasteczka przepięknie wyrosły dodaję proszek do pieczenia.

Obawiasz się salmonelli? Niepotrzebnie! Używam pasteryzowanych jajek w proszku, bez dodatku konserwantów. Podobnie jak klasyczne jajka, spełniają wyśmienicie swoją rolę.

Alergeny w ciasteczkach i pierniczkach

W ciasteczkach wykorzystywana jest mąka pszenna zawierająca gluten. Dodatkowo, zarówno w ciasteczkach jak i w lukrze, wykorzystywane są jaja pasteryzowane.

Barwniki wykorzystywane w dekoracjach

Do dekoracji ciasteczek lukrem oraz masą cukrową wykorzystuję barwniki spożywcze w proszku, żelu lub płynie. Wykorzystuję je w śladowych (czytaj: bezpiecznych) ilościach, dlatego nie bój się tego „E” w składzie. Często mieszam kolory, tak jak farbki, aby uzyskać pożądany efekt kolorystyczny.

W wyjątkowych przypadkach barwniki mogą powodować spowolnienie koncentracji u dzieci , dotyczy to  przede wszystkim : E110, E104, E122, E129, E102 oraz E124.

E 107 – żółty,

E 120 – czerwony,

E 133 – niebieski,

E 142 – zielony,

E 151 – czarny,

E 154 – brązowy,

E 174 – srebrny,

E 175 – złoty,

Termin przydatności do spożycia

Bez większych obaw możesz pałaszować kruche ciasteczka przez  dwa miesiące, od momentu ich wykonania. Data przydatności do spożycia znajduje się na etykiecie, dołączonej do opakowania.

Cechą charakterystyczną moich ciasteczek jest ich „trwałość mikrobiologiczna”. Termin ten oznacza, że po upływie podanego miesiąca, możesz śmiało konsumować łakocie jeszcze przez kilka tygodni. Pamiętaj, aby ciasteczka nie przejęły obcego zapachu. Wtedy nie będzie można ich uratować.

Sekretem smaku pierniczków jest dodatek naturalnego miodu pszczelego. Nie martw się, jeśli początkowo pierniki są twarde. Taki już jest ich urok. Kiedy nabiorą wilgoci z otoczenia, miękną po pewnym czasie.