Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane – to tak naprawdę tożsamy produkt z ciasteczkami kruchymi. Różnica polega na tym, że ciasteczka maślane – jak sama nazwa wskazuje – bazują na maśle, natomiast w przypadku ciasteczek kruchych, składnikiem zastępującym masło może być na przykład margaryna. Osobiście zawsze do produkcji ciasteczek używam tylko prawdziwego masła, ponieważ uważam, że ostateczny efekt smakowy jest o wiele lepszy, jak w przypadku margaryny. Na rzecz margaryny przemawiać może jej niższa – w stosunku do masła – cena, jednak jak wspomniałam, finalny smak rekompensuje – w mojej ocenie – tą różnicę :).

Ciasteczka maślane są bez wątpienia doskonałym dodatkiem do kawy,  czy herbaty, czy jako podziękowania dla gości podczas uroczystości rodzinnych. Mogą z powodzeniem być również samodzielnym deserem, który bez wątpienia może przypaść do gustu wielu osobom. Sekretem stworzenia idealnego maślanego ciasteczka, jest odpowiedni przepis.  Osobiście przetestowałam wiele przepisów, i takich znalezionych w internecie i ze starych książek kucharskich pamiętających komunę… a ten którego używam do moich wypieków podaję poniżej. (poniższy przepis stanowi jedną „porcję” ciasta, z którego wychodzi ok. 25 średnich ciasteczek):

Ciasteczka maślane – przepis

  • 175 gram prawdziwego masła;
  • 100 gram cukru (ja dodaję taką ilość, ponieważ później lukruję wypieki, i celowo zaniżyłam ilość, jeśli samemu chcecie wykonać ciacha w domu, to można dodać go nawet 150 gram, będą słodsze);
  • 2 średniej wielkości jaja;
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 400 gram mąki, najlepiej jeśli to będzie mąka pszenna;
  • opcjonalnie można dodać olejek waniliowy, barwnik, kolorową posypkę, kakao czy inne dodatki, w zależności jaki efekt chce się uzyskać.

Samo przygotowanie maślanych ciasteczek jest mało skomplikowane. Podstawowym etapem jest połączenie wszystkich powyższych składników. Ja ciasto wykonuję za pomocą miksera planetarnego, w którym najpierw miksuję masło z cukrem na „krem”, następnie dodaję jaja i znowu przez chwilę ucieram. Jak masa ma postać rozciapcianego kremu, zaczynam dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, tak stopniowo, po łyżce. Koniec. Po chwili ucierania ciasto jest idealne do wykrawania kształtów. W celu rozwałkowanie ciasta na idealną grubość, wykorzystuję wałek z nakładanymi kołami dystansowymi, pomiędzy arkuszami papieru do pieczenie. Im grubsze ciasteczko maślane, tym dłużej trzeba je piec. Należy przy tym uważać, aby go nie spalić. Najbardziej optymalna jest grubość ciasta około 0,5 cm, wówczas w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ciasteczka maślane powinny być gotowe po ok. 7 minutach. Trzeba oczywiście pilnować i wyjąć jak są złociste. 

ciasteczka maślane, kruche ciasteczka - Basia sweets
3. ciasto po wyjęciu z miksera formuję na ładną gładką kulę, którą będę mogła rozwałkować.
ciasteczka maślane, kruche ciasteczka - Basia sweets
Ciasto rozwałkowuję pomiędzy dwoma papierami do pieczenia, dzięki temu ciasteczka są gładkie, a ja nie muszę podsypywać ciasta mąką.
ciasteczka maślane, kruche ciasteczka - Basia sweets
Cudowności, prawda 🙂
ciasteczka maślane, kruche ciasteczka - Basia sweets
Ciasteczka maślane po upieczeniu są biało złote, kruche i pyszne.

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać w suchym pojemniku, ale z dala od obcych zapachów, bo bardzo łatwo je przejmują i przez to zyskują dziwny posmak… więc zamykamy i wyjadamy z pudełka nawet przez 2 miesiące. 

Warto jednak pamiętać, że z ciasta można formować, to jest wycinać przeróżne kształty. W tym zakresie ograniczeniem jest tylko wyobraźnia, bo samych foremek, przeznaczonych do wykrojenia ciasteczek maślanych dostępnych jest na rynku wiele. Różnią się one zarówno kształtem, jak również wielkością. W tym pragnę Państwa zachęcić do zainteresowania moją ofertą tworzenia foremek do ciasteczek maślanych. Wystarczy,że wskażą (lub wyślą) mi Państwo odpowiedni kształt oraz określić rozmiar, jaki powinna mieć dana foremka.

Tak przygotowane maślane ciasteczka są bardzo smaczne, ale są niejako „gołe”. Wydaje się, że warto jest je przyozdobić, aby obok doskonałego smaku, zyskały jeszcze oszałamiający wygląd. Ja w tym celu wykorzystują Lukier królewski – Przepis na Lukier Królewski. Można to oczywiście zrobić samodzielnie, ale wykonanie wspaniałych dekoracji wymaga dużej wprawy. Przyznam, że mi też czasem nie wychodzi, ale się nie poddaję, mój mąż ciasteczka zjada, a ja robię nowe 🙂

Możecie Państwo złożyć zamówienie na interesujący kształt, odpowiednią wielkość i wzór maślanego ciasteczka. Niektóre z moich dotychczasowych prac można oglądać w słodkiej galerii.

Zachęcam Państwa również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na facebook’u, gdzie regularnie publikuje moje prace 🙂

W razie dodatkowych pytań, złożenia zamówienia, zachęcam do skorzystania z opcji kontakt


AKTUALNOŚCI Z INSTAGRAMA – zacznij mnie OBSERWOWAĆ 😉

[instagram-feed]

Może zainteresują Cię inne moje wpisy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
fb-share-icon