Latest Posts

Przepis na lukier królewski

Przepis na lukier królewski

Przepis na lukier królewski jest stosunkowo mało skomplikowany. Nie będę się w tym miejscu szczególnie szeroko rozpisywać o historii lukru królewskiego, temu tematowi poświęcę być może inny wpis. W tym miejscu skupię się na konkretach, czyli na tym, jak samodzielnie zrobić lukier królewski.

Na początek pewne rozróżnienie – lukier królewski, w odróżnieniu od “tradycyjnego” lukru różni się zawartością białka w miejsce wody. Mój przepis na lukier królewski jest następujący:

  • 1 białko z jaja kurzego;
  • od 200 g do nawet ok. 250 g cukru pudru, jeśli białko jest duże;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny;
  • barwniki spożywcze (opcjonalnie, w zależności od indywidualnych preferencji w zakresie koloru).

Pierwszym krokiem w przygotowaniu lukru królewskiego jest wbicie białka z jajka do odpowiedniego naczynia, w którym będziemy przygotowywać lukier – najlepiej misa miksera planetarnego. Mimo, że nie jest to beza bardzo ważne jest, aby do naczynia nie dostała się nawet odrobina żółtka, dlatego trzeba być już na tym etapie bardzo uważnym.  Ja osobiście używam białka pasteryzowanego, bo jednak robię ciasteczka na zamówienie i nie chcę ryzykować jakichś niepewności.

Następnie dodajemy do białka (nieubitego) cały cukier puder. Ważne jest, aby puder nie był “zbrylony”, z tego powodu polecam użycie sitka, przez które należy go przetrzeć. Następnie włączamy mikser na małe obroty i całość ucieramy do momentu, aż lukier będzie biały i błyszczący. Ja osobiście używam miksera planetarnego i czasami miksowanie zajmuje mi nawet do pół godziny (należy w miarę regularnie sprawdzać konsystencję lukru).

Jeśli lukier od razu jest bardzo gęsty i powoduje trudności w ucieraniu (np. białko mogło być mniejsze), wówczas polecam dodawanie odrobiny wody. Tylko po kropelce, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jest to jednak uwaga, która dotyczy tylko przypadku, kiedy faktycznie mikser “ma problem”.

Na samym końcu ucierania lukru królewskiego dodajemy sok z cytryny (jej dodanie także powoduje pewne rozrzedzenie lukru. Warto o tym pamiętać) i całość pozostawiamy jeszcze na chwilę, aż całość się zespoli. Warto zwrócić uwagę na fakt, że po dodaniu cytryny, lukier może zyskać “dziwny” posmak, jeśli dodamy jej za mało, wówczas należy dodać więcej cytryny, ale w małych ilościach, aby lukier nie stał się z kolei zbyt cytrynowy i zbyt wodnisty. Ja osobiście dodaje dość dużo cytryny, żeby lukier był tak fantastycznie cytrynowy, szczególnie jeżeli tym lukrem dekoruję korzenne pierniczki.

Mój przepis na lukier królewski to tylko baza, jaką wykorzystuję do dekoracji ciasteczek, ponieważ na ogół lukier później jeszcze barwię, rozrzedzam lub zagęszczam (w zależności od potrzebnej konsystencji, jaka jest wymagana do projektu konkretnego ciasteczka lub pierniczka). Zagadnieniu osiąganiu odpowiedniej konsystencji lukru królewskiego, oraz sposobach na bąbelki powietrza lub suszenie poświęcę oddzielny wpis.

Zachęcam Państwa również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na facebook’u, gdzie regularnie publikuje moje prace 🙂

W razie dodatkowych pytań, złożenia zamówienia, zachęcam do skorzystania z opcji kontakt


AKTUALNOŚCI Z INSTAGRAMA – zacznij mnie OBSERWOWAĆ 😉


Może zainteresują Cię inne moje wpisy

Leave a Reply

Your email address will not be published.