Wszystko o moich lukrowanych ciasteczkach

Wszystko o ciasteczkach

Czy ciasteczka mają tajemnice? Na pewno nie przede mną! Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne tajniki pracy z lukrowanymi ciasteczkami.
Coś jest niejasne? Napisz do mnie!

Jak długo trwa produkcja ciasteczek

Ciasteczka wypiekam we wtorki, natomiast lukruje je, ozdabiam i maluję przez pozostałe dni tygodnia, by móc wysłać zamówienie w poniedziałek. Wszystko wykonuję sama, dlatego jedynie przez dobrą organizację pracy mogę wykonać wszystkie zamówienia na lukrowane ciasteczka czy pierniczki. Czas realizacji zamówienia razem z wysyłką zajmuje ok 2 tygodni, przy czym w okresie przedświątecznym może wydłużyć się nawet do miesiąca.

Zamówienia Bożonarodzeniowe przyjmuję już we wrześniu, aby móc wykonać wszystkie zlecenia.

W poniedziałek przygotowuję sobie wszystko, co będzie mi potrzebne do realizacji złożonych zamówień tj. wykrojniki, szablony, pieczątki, formy itd. dlatego też, zamówienia złożone w poniedziałek czy wtorek będą już wykonywane w następnym tygodniu.

Lukrowane ciasteczka muszą dobrze wyschnąć, aby być gotowe do wysyłki. Dlatego też, wykonanie jednego ciasteczka zajmuje do 3 dni roboczych. Aby moja praca była płynna, oraz ze względów sanitarnych, ustaliłam jeden dzień wypieku i wysyłki – poniedziałek i wtorek każdego tygodnia.

Opłata za zamówienie

Zamówienia realizuję po wpłynięciu pieniędzy za zamówienie na konto. W wiadomości meilowej prześlę wycenę ciasteczek wraz z kosztem przesyłki.

Moja firma jest zwolniona z VAT-u.

SPRZEDAWCA ZWOLNIONY PODMIOTOWO Z PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG

[DOSTAWA TOWARÓW LUB ŚWIADCZENIE USŁUG ZWOLNIONE NA PODSTAWIE ART.113 UST.1 (ALBO UST.9)

USTAWY Z DNIA 11.03.2004 O PODATKU OD TOWARÓW I USŁUG (DZ.U. Z 2011R. NR 177, POZ.1054, Z PÓŹN. ZM.)]

O ile wcześniej trzeba złożyć zamówienie?

Ciasteczka należy zamówić na MINIMUM dwa tygodnie przed planowaną imprezą czy dniem, w którym będą potrzebne. Ciasteczka zamówione np. w środę będą wypiekane dopiero we wtorek następnego tygodnia i dekorowane w kolejnych dniach, tak bym mogła je wysłać w poniedziałek. Sam proces realizacji zamówienia zajmuje wspomniane 2 tygodnie.

Dlatego najlepiej zamówić ciasteczka jak najwcześniej, nawet miesiąc – dwa wcześniej, abym mogła zapisać zamówienie w kalendarzu i zarezerwować sobie czas na jego wykonanie.

Proszę pisać w sprawie zamówień jak najwcześniej, ponieważ ich nadmiar może nie pozwolić mi na realizację nowych zamówień.

Dlaczego nie mogę zamówić ciasteczek na ostatnią chwilę?

Ze względu na zamówienia złożone z wyprzedzeniem mogę nie mieć możliwości wykonać ciasteczek w ostatniej chwili. W każdej sprawie proszę o kontakt meilowy.

Przesyłka

Paczki z ciasteczkami wysyłam Pocztą Polską, zawsze z opcją „OSTROŻNIE!”. Ciasteczka muszą dotrzeć do Ciebie w całości, dlatego nie oszczędzam na folii bąbelkowej.

Wysyłki realizuję raz w tygodniu, wysyłając wszystkie ukończone zamówienia. Dlatego minimalny czas realizacji to 2 tygodnie, a w okresie przedświątecznym może ulec wydłużeniu do ok miesiąca.

Koszt przesyłki:

25 zł – 45zł, w zależności od wielkości paczki, z dodatkową opcją ostrożnie

Małe zamówienia, na kilka ciasteczek czy pierniczków, mogę wysłać paczkomatem, na życzenie klienta, ale od razu dodam, że NIE ma tam opcji ostrożnie, więc jest pewne ryzyko, że ciasteczka nie dojadą w całości.

Zamówienia ze sklepu internetowego

Podczas składania zamówienia w moim sklepiku, możesz wybrać wzór ciasteczka, a następnie napisać do mnie wiadomość – jak ten wzór dla Ciebie przerobić, spersonalizować. Jest to możliwe praktycznie w każdym przypadku, ponieważ moje produkty na sklepiku to tylko moje dotychczasowe prace zawsze dla Ciebie mogę zrobić coś całkiem innego.

Produkty dostępne na sklepiku – nie leżą w magazynie – poprzez sklepik składasz zamówienie na realizację ciasteczek. Dlatego nie są to produkty do wysyłki w ciągu 3 dni, a raczej w ciągu do 3 tygodni, niż zamówienia składane tradycyjnie. Ponieważ większość zamówień mam zapisanych nawet kilka miesięcy wcześniej, niektórzy klienci zgłaszają chęć zamówienia ciasteczek nawet pół roku wcześniej. Na sklepiku też dodałam taką możliwość – dlatego w rubryce z datą – możesz zaznaczyć na kiedy dokładnie potrzebujesz ciasteczek lub pierniczków i również zamówić je z wyprzedzeniem.

Wykonanych ciasteczek – NIE MOŻESZ ZWRÓCIĆ – jeśli już je dla Ciebie wykonałam, musisz za nie zapłacić. Dokładam wszelkich starań, żeby zamówienie zostało wykonane jak najlepiej i spełniało Twoje oczekiwania. Jeśli jednak coś się w Twoich planach zmieni – MOŻESZ ODWOŁAĆ ZAMÓWIENIE – 2 tygodnie przed umówionym terminem. Tak jak wspomniałam w powyższym wpisie – Jak długo trwa produkcja ciasteczek – realizuję zamówienia 2 tygodnie przed umówionym terminem, dlatego na spokojnie 2 tygodnie wcześniej, póki jeszcze ich nie wypiekłam, możesz wszystko odwołać czy przesunąć na inny termin.

Zawsze proszę pisać meila na adres – kontakt@lukrowaneciasteczka.pl – wszystko domówimy.

Dane Firmy

Basia sweets – Barbara Trawińska

 

Adres: ul. Przy Stawie 1/27; 20-067 Lublin

Adres e-mail: kontakt@lukrowaneciasteczka.pl

Numer telefonu: 509-081-881

NIP: 56-32-32-26-11

Numer rachunku bankowego: ING – 70 1050 1461 1000 0097 0060 8699

Skład ciasteczek

Wszystkie moje wyroby wykonuję ze świeżych produktów.

Sekretem przepysznych pierniczków jest naturalne masło i dodatek prawdziwego miodu.

Aby ciasteczka przepięknie wyrosły dodaję proszek do pieczenia.

Obawiasz się salmonelli? Niepotrzebnie! Używam pasteryzowanych jajek w proszku, bez dodatku konserwantów. Podobnie jak klasyczne jajka, spełniają wyśmienicie swoją rolę.

Ciasteczka są wypiekane wg. domowego przepisu, tak więc w ich skład wchodzi mąka pszenną z glutenem, przyprawa do pierniczków może zawierać składniki alergenne. Wszystkie ciasteczka dostają „metkę” ze składem i terminem do spożycia. W przypadku rodzinnych uroczystości dodaję  jedną zbiorczą etykietę, natomiast jeśli ciasteczka są zamówieniem firmowym i służą promocji wśród obcych ludzi lub są przeznaczone do dalszej odsprzedaży – naklejam etykietki na każde pojedyncze ciasteczko.

Alergeny w ciasteczkach i pierniczkach

W ciasteczkach wykorzystywana jest mąka pszenna zawierająca gluten. Dodatkowo, zarówno w ciasteczkach jak i w lukrze, wykorzystywane są jaja pasteryzowane.

Niektóre z wykorzystywanych przeze mnie barwników, jak np. czerwony E124, mogą mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. Tutaj zaznaczę, że dodaję je w śladowych ilościach, ale również przekazuję taką informacje na etykiecie, aby moi klienci byli tego świadomi.

W przyprawie do pierniczków, którą wykorzystuję do wypieku, również mogą wystąpić składniki alergenne, jak np. soi, gorczycy, selera, orzeszków ziemnych, sezamu. 

Barwniki wykorzystywane w dekoracjach

Do dekoracji ciasteczek lukrem oraz masą cukrową wykorzystuję barwniki spożywcze w proszku. Wykorzystuję je w śladowych (czytaj: bezpiecznych) ilościach, dlatego nie bój się tego „E” w składzie. Często mieszam kolory, tak jak farbki, aby uzyskać pożądany efekt kolorystyczny, a poszczególny kolor zawiera kilka „E” – wtedy ich lista się bardzo wydłuża. Poniżej zamieściłam tabelę, jak to w rzeczywistości wygląda, a symbolem „*” oznaczyłam barwniki wpływające negatywnie na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

W wyjątkowych przypadkach barwniki mogą powodować spowolnienie koncentracji u dzieci , dotyczy to  przede wszystkim : E110, E104, E122, E129, E102 oraz E124.

różowy – E122*
różowy amarantowy – E123*
pomarańczowy – E110*
czarny – E155, E151, E124*, E132, E133
zielony cukrowy – E104*, E132, chlorek sodu
pisatcjowy – E102*, E133, chlorek sodu
brązowy czekoladowy –
brązowy jasny – E110*, E132, E124*, chlorek sodu
błękit E133
fiolet 1- E124*, E132
fiolet 2 – E122*, E123, E151
żółty E102*
biały E171
granatowy E132
czerwony E124*
czerwony allura – E129*
czerwona wiśnia – E122, E102*
zieleń cukrowa – E104*, E132, chlorek sodu,

Termin przydatności do spożycia

Bez większych obaw możesz pałaszować kruche ciasteczka przez  5 miesięcy, a pierniczki 12 miesięcy od momentu ich wykonania. Data przydatności do spożycia znajduje się na etykiecie, dołączonej do opakowania.

Cechą charakterystyczną moich ciasteczek jest ich „trwałość mikrobiologiczna”. Termin ten oznacza, że po upływie podanego miesiąca, możesz śmiało konsumować łakocie jeszcze przez kilka tygodni. Pamiętaj, aby ciasteczka nie przejęły obcego zapachu. Wtedy nie będzie można ich uratować.

Sekretem smaku pierniczków jest dodatek naturalnego miodu pszczelego. Nie martw się, jeśli początkowo pierniki są twarde. Taki już jest ich urok. Kiedy nabiorą wilgoci z otoczenia, miękną po pewnym czasie.

Sposób na miękkie pierniczki:

  • Odpakowane pierniczki połóż w wilgotnym miejscu, może być to np. talerzyk na stole, oczywiście jeśli masz w domu wilgotne powietrze – efekt mięciutkich pierniczków możesz zauważyć już kolejnego dnia, jeśli jednak powietrze jest suche np. w zimie od grzejących kaloryferów – efekt będzie odwrotny.
  • W takim wypadku zamknij odpakowane pierniczki np. na noc, w plastikowym pudełku czy w puszce razem z kromką świeżego!!! chleba, albo z kawałkiem jabłka – wystarczy jedna kromka na całe pudełko. Pierniczki szybko przejmą wilgoć znajdującą się w chlebie i po pewnym czasie (jedna noc) to one będą pysznie mięciutkie, a kromka chleba stwardnieje. Jeśli w ciągu jednej nocy efekt cię nie zadowoli, powtórz proces ze świeżym chlebkiem – wyjdą pyszności. Pamiętaj tylko, żeby wymienić kromkę chleba, jak o niej zapomnisz to po kilku dniach może zacząć pleśnieć, a wtedy to i pierniczki nie będą się nadawały do jedzenia. Pamiętaj jedna kromka chleba – jeden dzień. 
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Pinterest
fb-share-icon